Asociația Vox Iuventutis în parteneriat cu Organizația GeoEcologică ACCENT și Primăria Băile Tușnad implementează proiectul cu titlul „CETĂȚENI ECO-ACTIVI” cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Problema de bază este că la nivelul orașului Băile Tușnad nu exista nicio activitate privind colectarea uleiului utilizat, nu au fost realizate campanii de conștientizare despre colectarea selectivă a deșeurilor și nu exista nicio inițiativă centralizată privind reutilizara biodeșeurilor prin compostare.
Prin activitățle implementate am înlesnit colaborarea eficientă şi bine structurată între autorităţile responsabile şi societatea civilă. Considerăm că populaţia odată implicată în acest proiect, devine mai deschisă în a-şi modifica comportamentul faţă de problemele de mediu și de inițiativele locale privind combaterea schimbărilor climatice.
Pentru colectarea uleiului alimentar uzat, ca prim pas Primăria Băile Tușnad, în calitate de partener al proiectului a semnat un acord de parteneriat cu o firma specializată de colectare și reutilizare a uleiului alimentar uzat. Asociația Vox Iuventutis și partenerii au demarat colectarea săptămânală a uleiului uzat la nivel de oraș. Astfel localnici în fiecare luni au posibilitatea să depună uleiul alimentar uzat la cele 4 puncte de colectare stabilite. Uleiul colectat este depozitat în spatiu public închis, pus la dispoziție de către Primăria Băile Tușnad. Colectarea sistematică a uleiului utilizat la nivelul orașului Băile Tușnad nu exista, aceasta este prima acțiune de acest gen, iar pe baza experienței și analizei situației existente, Asociația Vox Iuventutis împreună cu partenerii săi este in procesul elaborarii unei metodologie/strategie de colectare a uleiului uzat pe termen lung.
Colectarea se realizeaza de la începutul lunii decembrie și până în prezent s-a colectat mai mult de 200 de litri de ulei alimentar uzat.
Orașul Băile Tușnad fiind situat într-un peisaj natural, multe bio-deșeuri ajung în locuri nepotrivite din gospodării si din spatiile publice. Aceste deșeuri pot fi reutilizate prin compostare la nivel individual și la nivelul orașului în mod centralizat. În cadrul activității pilot Asociația Vox Iuventutis alături de partenerii săi își dorește prezentarea în practică a metodologiei de compostare în recipiente adecvate, care au fost amplasate într-un spațiu pus la dispoziție de către Primăria locală. Au fost achiziționate echipamentele necesare compostării și in momentul de față se finalizeaza amenajarea spațiului.
Între timp angajații asociației și voluntarii, cu ajutorul unui tocator electric mărunțesc biodeșeurile verzi colectate din spațiile publice și asează în lâzile de compostare.
Biodeșeurile verzi sunt adunate de Primaria orașului și aduse la locul amenajat sau se deplasează asociația cu tocatorul electric și sprijină evenimentele de curățenie de primavară, inițiate de Primărie. Pe 30 aprilie am organizat Ziua porților deschise, cu care ne-am alăturat unei ințiative de curațenie a Primăriei și unde cei prezenți au primit o perspectivă asupra proiectului.
Compostul care se rezultă din biodeșurile colectate va fi reutilizată în folosul comunității.
În cadrul proiectului Asociația și partenerii promovează și colectarea selectivă a deșeurilor și folosirea produselor biodegradabile în cadrul evenimentelor realizate la Băile Tușnad. Ultimul eveniment în care Asociația a fost prezentă pentru a asigura colectarea selectivă a deșeurilor și în cadrul căruia din finanțarea proiectului a asigurat produsele biodegradabile este Tusnadmarathon editia 2022, care a avut loc pe data de 14 Mai 2022.
Totodată asociația planifică evenimentele de vară, care se vor realiza tot în cadrul proiectului și care conțin mai multe evenimente, atât pentru adulți cât și pentru copii. Respectivele evenimente vizează conștientizarea publicului privind protecția mediului înconjurător și prezintă și metodologii care ajută la devoltarea sau menținerea unei atitudini sănătoase față de mediul înconjurător.